Tekijänoikeudet
Kaikkia luovan toiminnan seurauksena syntyneitä töitä, teoksia, suojaavat tekijänoikeudet. Teos voi olla esimerkiksi tarina, piirrustus tai sävellys. Tekijänoikeus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että teoksen tekijällä on oikeus päättää teoksen käytöstä: missä sitä käytetään, kuka sitä käyttää ja millä tavoin. Tekijä voi olla taiteilija tai aivan tavallinen ihminen: esimerkiksi oppilas tai opettaja. Tekijänoikeudet määräävät, että tekijältä pitää pyytää lupa myös, mikäli haluaa julkaista esimerkiksi verkosta löytyvän valokuvan omassa blogissa, Tumblrissa, Instagramissa tai muissa sosiaalisen median palveluissa.
Teoksen pitää ylittää teoskynnys, jotta tekijänoikeudellinen suoja syntyy. Teoskynnys ylittyy, jos teos on omaperäinen: siis kukaan muu ei olisi samaan tehtävään ryhtyessään voinut tehdä täsmälleen samanlaista teosta. Esimerkiksi jokainen oppilas maalaa pöydällä olevasta hedelmäasetelmasta omanlaisensa ja omaperäisen version. Suomessa tekijänoikeudellinen suoja-aika kestää 70 vuotta tekijän kuolemasta.
Valokuvia voi tekijänoikeuksien sijaan suojata niin kutsutut lähioikeudet. Lähioikeudet suojaavat valokuvia, jotka kuvaavat puhtaasti todellisuutta (ovat niin sanotusti dokumentaarisia) ja joiden ottamisessa ei ole käytetty luovuutta ja taiteellista ilmaisua. Lähioikeuksien kesto on 50 vuotta valmistumishetkestä, tässä tapauksessa siis valokuvan ottamishetkestä.
Kun tekijänoikeudet päättyvät, siirtyvät teokset niin sanottuun Public Domainin eli vapaan käytön piiriin. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa saa käyttää teoksia täysin vapaasti, haluamallaan tavalla. Public Domain on tärkeä erilaisten ideoiden, taiteellisten töiden ja tieteellisten keksintöjen inspiroija. Monet elokuvat perustuvat esimerkiksi vanhoille lastensaduille (esim. Hannu ja Kerttu: Noitajahti) tai kaunokirjallisille klassikoille (esim. Shakespearen Kuinka äkäpussi keskytetään -komediaan pohjautuva 10 Things I Hate About You).
Lisää tekijänoikeuksista: Kopiraitti.fi tarjoaa selkeästi ja kattavasti tietoa tekijänoikeuksista sekä tekijänoikeuksien alaisten teosten käyttämisestä opetuksessa Suomessa. Katso myös: Kuvaoikeuksien ABC (Kuvasto) & Tekijänoikeuden perusteita (OKM).
Käyttöehdot ja Creative Commons
Tekijä voi halutessaan luopua vapaaehtoisesti osasta tai kaikista teoksensa oikeuksista. Monet valitsevat tehdä näin, koska se voi tuoda lisää näkyvyyttä omille teoksille. Esimerkiksi harrastajavalokuvaaja voi tehdä työnsä ja itsensä tunnetummaksi kuvien levitessä laajemmalle kuin muuten olisi ollut mahdollista (näin on käynyt esimerkiksi Gage Skidmorelle).
Creative Commons -lisenssit tarjoavat yhden mahdollisuuden ilmaista tätä tahtoa. Ne ovat maailmanlaajuisesti tunnettu tapa ilmaista teosten käyttöehtoja, jotka kertovat, mitä muut saavat kyseisellä teoksella tehdä.
CC BY -lisenssi kertoo, että teosta saa käyttää vapaasti. Jos kuitenkin haluat julkaista teoksen, jossa olet hyödyntänyt alkuperäistä teosta, pitää sinun ilmoittaa sen yhteydessä alkuperäisen teoksen tekijä sekä lisenssi.
Esimerkki: Pekka julkaisee valokuvansa CC BY -lisenssillä, koska hän haluaa koko maailman voivan käyttää hänen kuviaan. Hänelle riittää, että nimensä mainitaan kuvan yhteydessä. Hannele löytää Pekan valokuvan Internetistä ja haluaa laittaa sen kotisivunsa etusivulle. Hannele tekee niin, ja kertoo selvästi kuvan yhteydessä, että Pekka on valokuvan ottaja. (Lähde: Creativecommons.fi.)
CC BY-SA -lisenssi kertoo, että teosta saa käyttää vapaasti. Jos kuitenkin haluat julkaista teoksen, jossa olet hyödyntänyt alkuperäistä teosta, pitää sinun ilmoittaa sen yhteydessä alkuperäisen teoksen tekijä. Lisäksi sinun pitää liittää omaan teokseesi sama lisenssi (CC BY-SA), jolloin kuka tahansa muu voi käyttää sitä samoin ehdoin.
Esimerkki: Kallen kuva verkossa on lisensoitu CC BY-SA -lisenssillä. Jonna on harrastelijataiteilija ja tekee kollaasiteoksia, ja hän ottaa Kallen kuvan verkosta sisällyttäen sen yhteen kollaaseistaan. Lisenssi vaatii Jonnaa ilmoittamaan teoksensa yhteydessä, että teoksessa on käytetty Kallen kuvaa sekä laittamaan teoksensa saataville samalla CC BY-SA–lisenssillä. Lisenssi pakottaa näin Jonnan tarjoamaan teoksensa kaikkien käyttöön Kallen asettamin rajauksin. (Lähde: Creativecommons.fi.)
Lisäksi Creative Commons tarjoaa kaksi merkintää, jotka kertovat teoksen olevan täysin tekijänoikeuksista vapaa:
Public Domain -merkki kertoo, että teoksen tekijänoikeudet ovat päättyneet ja teosta saa käyttää vapaasti.
CC0-merkki kertoo, että tekijä on vapaaehtoisesti luopunut tekijänoikeuksista ja teosta saa käyttää vapaasti.
On olemassa lisäksi neljä muuta Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC, CC BY-ND, CC BY-NC-SA sekä CC BY-NC-ND. Ne eivät kuitenkaan täytä avointen aineistojen määritelmää, koska ne rajoittavat alkuperäisen teoksen hyödyntämistä kieltämällä niiden muuntelun ja/tai kaupallisen käytön. Nämä neljä lisenssiä eivät siis sovellu tämän sivuston tehtävien tekemistä varten.