Kuvatus

  • Oppilaalle
  • Opettajalle
    • Työpajan rakenne
    • Työpajan valmistelu
    • Kulttuuriperintöaineistot verkossa
    • Tekijänoikeudet ja lisenssit
    • Lasten maailma
    • Kadonneen inspiraation metsästys
  • Tietoa
You are here: Home / Opettajalle / Lasten maailma

Lasten maailma

Lasten maailma on 10-12-vuotiaille oppilaille suunnattu tehtävä, jossa kerrotaan kuvien avulla tarinoita lapsista ja lasten seikkailuista. Oppilaat etsivät kulttuuriperintöaineistojen Finna-portaalista lapsiin ja lapsuuteen liittyviä kuvia, luovat niistä kuvakollaaseja sekä kertovat niiden avulla tarinoita liittämällä kollaasiin kuvatekstejä. Lopuksi voidaan yhdessä ohjaajan kanssa pohtia tehtävänantoon ja mediankäyttöön liittyviä kysymyksiä.

Jokainen oppilas voi luoda oman tarinansa tai oppilaat voidaan jakaa noin 2-4 hengen ryhmiin työskentelyn ajaksi.

Tämä yksityiskohtaisempi ohjeistus on tarkoitettu opettajalle tai muulle ohjaajalle. Oppilaille tarkoitettu yksinkertaisempi ohjeistus löytyy sivuston etusivulta.

Miten liikkeelle?
Kuvien etsiminen
Kuvien valitseminen
Tehtäväkohtaiset lisäpohdinnat


Miten liikkeelle?

Tarinoita ei kannata suunnitella liikaa etukäteen. Käytettävissä olevista kuvista ei välttämättä löydy liian tarkasti pohdittuun tarinaan sopivia kuvia. Lisäksi yksi työpajan tarkoituksista on nimenomaan selailla erilaisia kuvia (Mitä kaikkea Finnasta löytyykään?). Oppilaita voi ohjeistaa keksimään esimerkiksi yhden teeman, jonka ympärille haluavat tarinan rakentaa (esim. kesäloma, koira, hiihtokilpailu tai pikkuveli).

Tarina voi olla minkälainen tahansa, eikä sitä kannata ohjata liikaa ennalta. Tarkoituksena on saada oppilaat käyttämään omaa luovuuttaan ja liittämään olemassa oleviin kuviin omia tarinoitaan ja siten uusia merkityksiä. Jos oppilailla on kuitenkin hankaluuksia lähteä liikkeelle, voi tarinaa ohjeistaa rakentamaan esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  • Yksi kuva esittelemään tarinan henkilöt (esim. Helmi, Aapo, pikkuveli tai koira).
  • Yksi kuva kertomaan tarinan tapahtuma-ajasta (esim. talvi, kesäloma tai välitunti) ja -paikan (esim. keittiö, uimaranta, tai Korkeasaari).
  • Yksi kuva esittelemään jonkin tapahtuman (esim. “Lapset löytävät rannalta pullopostia”, “Helmi kaatuu hiihtokilpailussa” tai “Koira karkaa kotoa”).
  • Yksi kuva kertomaan, mitä tapahtumasta seuraa (esim. “Lapset päättävät lähettää omaa pullopostia”, “Helmi leppyy ja päättää harjoitella hiihtoa lisää” tai “Veljekset löytävät lemmikkikoiransa ja päättävät ostaa sille uuden kaulapannan”).


Kuvien etsiminen

Kuvia etsitään Finna-portaalista osoitteesta https://www.finna.fi/. Oppilaita voi ohjeistaa hakemaan kuvia esimerkiksi hakusanalla lapsi. Tästä on helppo lähteä liikkeelle, mutta kuvien etsimistä ei tarvitse rajoittaa ainoastaan tähän. Jos esimerkiksi oppilas haluaa tehdä tarinan lemmikkikoirasta, voidaan hakea kuvia hakusanalla koira.

Hakua voi rajata vielä tarkemmin valitsemalla “aineistotyypistä” kuva (mikäli haluaa löytää valokuvia) tai esine (mikäli haluaa löytää kuvia esineistä). Hakua voi tarkentaa edelleen valitsemalla kohdasta “aihe” hakusanaan liittyvän tarkennetun aihepiirin (esim. hakusanalla lapsi  tehtyä hakua voi tarkentaa esimerkiksi valitsemalla leikit, kadut, vaatteet tai vapaa-aika).

Erittäin tärkeä askel aina hakusanan kirjoittamisen jälkeen on määrittää kuvien “Sallitut käyttötavat” kohdasta “Rajaa hakua”. Sallitut käyttötavat riippuvat siitä, mitä kuvilla halutaan tehdä (ks. lisää taustamateriaalista Tekijänoikeudet ja avoimet lisenssit). Tässä tehtävässä kuvia pitää voida muokata, koska kuvista koostetaan kollaaseja. Kaupallisen käytön tarvitsee olla sallittua ainoastaan, mikäli valmiit tarinat (=kuvakollaasit) halutaan julkaista jossakin kaupallisessa palvelussa esimerkiksi Snapchatissa, Instagramissa tai Facebookissa. Sallituista käyttötavoista valitaan tällöin joko Saa muokata, ei-kaupallinen käyttö tai Saa muokata, myös kaupallinen käyttö.


Kuvien valitseminen

Jokainen oppilas tai ryhmä valitsee noin 4-6 kuvaa. Kuvia voi aluksi valita ja tallentaa käytettävissä olevalle laitteelle useampia, joista sitten tarinaa kasatessa karsitaan ylimääräiset pois.

Oppilaita on hyvä muistuttaa, että tarinan ei tarvitse kertoa siitä, mitä valituissa kuvissa todellisuudessa tapahtuu; tarinat ovat lasten omia keksintöjä, ja he voivat keksiä kuville täysin uusia merkityksiä ja niissä esiintyville henkilöille minkälaisia nimiä ja tarinoita vain haluavat. Tässä tehtävässä saa päästää oman mielikuvituksen ja luovuuden valloilleen!


Tehtäväkohtaiset lisäpohdinnat

Ennen tarinaa kertovien kuvakollaasien tekoa voi olla hyvä käydä läpi, mitä kollaasilla tarkoitetaan.

Työpajan päätteeksi voidaan keskustella seuraavista kysymyksistä:

  • Mihin muihin tarkoituksiin Finnasta löytyviä kuvia voisi käyttää?
  • Mitä pitää muistaa jos haluaa julkaista oman tarinan netissä? Miksi?
  • Jos omaa tarinaa jakaa netissä, mistä muut tietävät, että tarina ei välttämättä ole tosi? Tarvitseeko muille ilmoittaa, jos se ei ole tosi? Miksi?
  • Mistä voi tietää, onko netistä itse löytämä tarina totta tai kuva todenmukainen?
  • Oppilaalle
  • Opettajalle
  • Tietoa

Copyright © 2022 · Altitude Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in